OVER UITGEVERIJ SYLVAIN


Sylvain Tack (1934-2006) is volgens ons dé manager van de 20ste eeuw. Niemand in België kan zo’n fabelachtig parcours voorleggen als de flamboyante ondernemer uit Buizingen, deelgemeente van Halle.

De uitvinder van de – in Vlaanderen – wereldberoemde Suzy wafel stapt in 1966 in de showbusiness. Hij ontfermt zich over het talent van Paul Severs.

Zijn poulain vindt geen platenfirma? Dan begint Sylvain er zelf een. En hij bouwt ook nog gauw een geavanceerde opnamestudio naast de wafelbakkerij. Niemand schrijft over zijn poulain? Dan begint Sylvain zelf een blad. In 1973 staat hij aan de wieg van het muziekmagazine Joepie. Niemand draait zijn poulain? Dan begint Sylvain zelf een radiostation: de piratenzender Mi Amigo.

Het avontuur loopt slecht af. In 1981 wordt Sylvain opgepakt wegens drughandel, smokkel, belastingfraude en medewerking aan een illegale onderneming.

Na een lange gevangenisstraf specialiseert hij zich in geneeskrachtige kruiden. Hij overlijdt arm en eenzaam in 2006.

Er is veel onduidelijkheid over de ware toedracht van het een en ander. Maar wij blijven hardnekkig geloven in de goedheid van de man en in de grootsheid van zijn mythe. Alsook in zijn markante ondernemerschap.

Net als Sylvain houden wij van papier en muziek. En dus werd hij de naam van onze uitgeverij. Schrik evenwel niet als onze volgende publicatie een wafel blijkt te zijn.

Opgetekend door de stichters:
Jan Delvaux, Valerie Van der Speeten en Leslie Vantomme.